Ką svarbu žinoti, pradedant dirbti su maistu?

Pradedant vasarą dirbti su maistu – kavinėse, restoranuose, kioskuose ar renginiuose – svarbu žinoti pagrindines taisykles ir atsakomybę, kad darbas būtų saugus, higieniškas ir profesionalus. Štai pagrindiniai aspektai, kuriuos būtina žinoti:

1. Maisto tvarkymo pažymėjimas (higienos kursai)

  • Prieš pradedant dirbti būtina turėti sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimą – dažnai tai yra internetiniai higienos kursai. Pradedant dirbti su maistu Jums privaloma turėti higienos įgūdžių pažymėjimą su HBB+H10 programa. Šį higienos kursą galite įsigyti internetinėje svetainėje www.ehigiena.lt
  • Taip pat gali reikėti sveikatos patikrinimo pažymos iš gydytojo.

2. Asmens higiena

  • Rankas plauti prieš pradedant darbą, po tualeto, po čiaudėjimo ar kosėjimo, po žalių produktų tvarkymo.
  • Trumpi, švarūs nagai, jokio lako ar priaugintų nagų.
  • Jokios papuošalų (žiedų, apyrankių, laikrodžių) – jie kaupia nešvarumus.
  • Plaukai turi būti prilaikyti (pvz., su kepure, tinkleliu ar gumyte).
  • Neiti į darbą karščiuojant ar turint virškinimo sutrikimų – tai gali kelti pavojų kitiems.

3. Maisto laikymo temperatūros

  • Šaltas maistas: ≤ +6 °C
  • Karštas maistas: ≥ +60 °C
  • Negalima laikyti paruošto maisto "tarp temperatūrų" – bakterijos dauginasi greitai nuo +10 iki +55 °C.
  • Svarbu naudoti šaldytuvus ir termometrus, kad būtų užtikrinta tinkama temperatūra.

4. Kryžminės taršos prevencija

  • Atskirti žalią mėsą / žuvį nuo paruošto maisto – naudoti skirtingas lenteles, įrankius.
  • Plauti įrankius ir paviršius tarp skirtingų maisto produktų tvarkymo.
  • Niekuomet nelieti paruošto maisto nešvariomis rankomis ar pirštinėmis.

5. Paviršių ir įrankių švara

  • Kasdien valyti ir dezinfekuoti darbo paviršius, pjaustymo lentas, įrankius.
  • Valymo priemones laikyti atskirai nuo maisto produktų.
  • Nešvarūs indai turi būti plaunami su karštu vandeniu ir plovikliu, tada dezinfekuojami.

6. Bendravimas su klientais

  • Malonus, mandagus elgesys.
  • Jei klientas turi alergijų – būtina tiksliai informuoti apie patiekalų sudėtį.
  • Saugus maisto pateikimas – be rankų kontakto su paruoštu maistu.

7. Vasariškos rizikos: karštis ir vabzdžiai

  • Saugoti maistą nuo tiesioginių saulės spindulių.
  • Naudoti maisto uždangas, tinklelius ar sandarias dėžes, kad apsaugotum nuo musių, vabzdžių ir dulkių.
  • Vasarą greičiau genda pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai – jų priežiūra ypač svarbi.

 

Norite įsigyti higienos įgūdžių kursus? Susisiekite su mumis:

🌐  https://ehigiena.lt/

💌 El. paštas: info@togilas.lt

📞 Mob. Tel.: +370 6 14 12278

Last edited at: 2025-07-03 11:53:18
Ar šiais laikais užsikrečiama utelėmis? Kaip jas naikinti?
Ar šiais laikais užsikrečiama utelėmis? Kaip jas naikinti?
Ar žinote, kaip taisyklingai plauti rankas?
Ar žinote, kaip taisyklingai plauti rankas?
Būkite budrūs, šiuo metu siaučia pavojinga plaučių uždegimo forma
Būkite budrūs, šiuo metu siaučia pavojinga plaučių uždegimo forma
Dirvožemyje slypi pavojinga bakterija, dalis užsikrėtusiųjų neišgyvena
Dirvožemyje slypi pavojinga bakterija, dalis užsikrėtusiųjų neišgyvena
Gripas: požymiai, gydymas, profilaktika
Gripas: požymiai, gydymas, profilaktika
Grožio specialistams svarbu priminti, kad jų veikla labai atsakinga
Grožio specialistams svarbu priminti, kad jų veikla labai atsakinga
Higienos įgūdžių mokymai su nuolaida
Higienos įgūdžių mokymai su nuolaida
Higienos mokymų paketai! Kas tai?
Higienos mokymų paketai! Kas tai?
Kaip išvengti salmoneliozės?
Kaip išvengti salmoneliozės?
Kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas bei rankų higiena
Kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas bei rankų higiena
Priemonės, kurios padeda išvengti užkrečiamųjų ligų ugdymo įstaigose
Priemonės, kurios padeda išvengti užkrečiamųjų ligų ugdymo įstaigose
Vaikų infekcinės ligos dažniausiai plintančios mokyklose
Vaikų infekcinės ligos dažniausiai plintančios mokyklose