Pradedant vasarą dirbti su maistu – kavinėse, restoranuose, kioskuose ar renginiuose – svarbu žinoti pagrindines taisykles ir atsakomybę, kad darbas būtų saugus, higieniškas ir profesionalus. Štai pagrindiniai aspektai, kuriuos būtina žinoti:
1. Maisto tvarkymo pažymėjimas (higienos kursai)
- Prieš pradedant dirbti būtina turėti sveikatos žinių ir įgūdžių atestavimo pažymėjimą – dažnai tai yra internetiniai higienos kursai. Pradedant dirbti su maistu Jums privaloma turėti higienos įgūdžių pažymėjimą su HBB+H10 programa. Šį higienos kursą galite įsigyti internetinėje svetainėje www.ehigiena.lt
- Taip pat gali reikėti sveikatos patikrinimo pažymos iš gydytojo.
2. Asmens higiena
- Rankas plauti prieš pradedant darbą, po tualeto, po čiaudėjimo ar kosėjimo, po žalių produktų tvarkymo.
- Trumpi, švarūs nagai, jokio lako ar priaugintų nagų.
- Jokios papuošalų (žiedų, apyrankių, laikrodžių) – jie kaupia nešvarumus.
- Plaukai turi būti prilaikyti (pvz., su kepure, tinkleliu ar gumyte).
- Neiti į darbą karščiuojant ar turint virškinimo sutrikimų – tai gali kelti pavojų kitiems.
3. Maisto laikymo temperatūros
- Šaltas maistas: ≤ +6 °C
- Karštas maistas: ≥ +60 °C
- Negalima laikyti paruošto maisto "tarp temperatūrų" – bakterijos dauginasi greitai nuo +10 iki +55 °C.
- Svarbu naudoti šaldytuvus ir termometrus, kad būtų užtikrinta tinkama temperatūra.
4. Kryžminės taršos prevencija
- Atskirti žalią mėsą / žuvį nuo paruošto maisto – naudoti skirtingas lenteles, įrankius.
- Plauti įrankius ir paviršius tarp skirtingų maisto produktų tvarkymo.
- Niekuomet nelieti paruošto maisto nešvariomis rankomis ar pirštinėmis.
5. Paviršių ir įrankių švara
- Kasdien valyti ir dezinfekuoti darbo paviršius, pjaustymo lentas, įrankius.
- Valymo priemones laikyti atskirai nuo maisto produktų.
- Nešvarūs indai turi būti plaunami su karštu vandeniu ir plovikliu, tada dezinfekuojami.
6. Bendravimas su klientais
- Malonus, mandagus elgesys.
- Jei klientas turi alergijų – būtina tiksliai informuoti apie patiekalų sudėtį.
- Saugus maisto pateikimas – be rankų kontakto su paruoštu maistu.
7. Vasariškos rizikos: karštis ir vabzdžiai
- Saugoti maistą nuo tiesioginių saulės spindulių.
- Naudoti maisto uždangas, tinklelius ar sandarias dėžes, kad apsaugotum nuo musių, vabzdžių ir dulkių.
- Vasarą greičiau genda pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai – jų priežiūra ypač svarbi.
Norite įsigyti higienos įgūdžių kursus? Susisiekite su mumis:
💌 El. paštas: info@togilas.lt
📞 Mob. Tel.: +370 6 14 12278