Kaip išvengti salmoneliozės?

Viena dažniausiai pasitaikančių bakterinių žarnyno infekcijų yra salmoneliozė. Sergančiųjų salmonelioze ypač padaugėja šiltuoju metų laiku, kadangi tai itin palankus laikas bakterijoms daugintis. Salmoneliozės protrūkiai dažniausiai registruojami viešojo maitinimo įstaigose, vaikų ugdymo įstaigose.

Salmoneliozė yra infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella bakterijos. Tai yra viena iš dažniausiai pasitaikančių maistinių infekcijų, kuria žmogus gali užsikrėsti suvalgęs užterštą maistą arba vandenį. Dažniausiai šios bakterijos aptinkamos nepakankamai termiškai apdorotoje paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotuose pieno produktuose, taip pat gali būti perneštos užterštų paviršių ar nešvarių rankų.

Simptomai:

Salmoneliozės simptomai paprastai pasireiškia praėjus nuo 6 iki 72 valandų po užsikrėtimo ir gali apimti:

  • Viduriavimą;
  • Karščiavimą;
  • Pilvo skausmus;
  • Pykinimą ir vėmimą;
  • Drebulį;
  • Galvos skausmą;
  • Silpnumą ir nuovargį.

Simptomai dažniausiai trunka nuo kelių dienų iki savaitės. Daugeliu atvejų liga praeina be specialaus gydymo, tačiau sunkesniais atvejais, ypač kūdikiams, vyresnio amžiaus žmonėms ir žmonėms su nusilpusia imunine sistema, gali prireikti gydymo ligoninėje dėl dehidratacijos ar komplikacijų.

Salmoneliozės prevencija:

1. Higiena: Plaukite rankas prieš valgį, prieš maisto ruošimą, po sąlyčio su gyvūnais ar jų ekskrementais, po tualeto naudojimo.

2. Maisto tvarkymas: Tinkamai apdorokite paukštieną, kiaušinius ir kitus produktus, kurie gali būti užteršti. Saugokite maistą nuo kryžminės taršos (kai žalia mėsa liečiasi su paruoštu vartoti maistu). Šaldytuve reikia saugiai atskirti paruoštą vartoti maistą nuo žalios mėsos, daržovių, kiaušinių. Prieš gaminimą viasada nuplaukite vištieną ir kitą mėsą. Neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo.

3. Vandens švara: Naudokite tik švarų geriamąjį vandenį, ypač keliaujant į vietoves, kuriose yra prastos higienos sąlygos.

Salmoneliozė yra lengvai išvengiama, tačiau labai svarbu laikytis tinkamos maisto ir asmens higienos, kad būtų išvengta užsikrėtimo.

Jeigu turite nepakankamai žinių, kaip išvengti salmoneliozės, kaip tvarkyti maistą, galite jas pagilinti išklausę higienos įgūdžių mokymus. Gausite ne tik žinių, bet ir įgysite sertifikatą apie praeitą kursą.

 

Kilus klausimams, susisiekite su mumis:

🌐  https://ehigiena.lt/

💌 El. paštas: info@togilas.lt

📞 Mob. Tel.: 8 6 14 12278

Last edited at: 2024-10-01 14:51:40